Nem győzöm hangsúlyozni ezentúl az őrölt fűszerpaprika fontosságát. Ez az idei szezon tanulsága számomra.
Őszintén bevallom már az elején, hogy nem is volt kérdés a 37. Sobri kupán való részvétel, de a hátország és a versenyt megelőző hányattatások ismeretében szerényebb célokkal indult a történet. Ez konkretizálva annyit jelent, hogy már a TOP 10-be kerülés is álomszerű lett volna. Eredetileg.
A verseny megnyitója
Némileg bennfentes fejjel belegondolva, július-augusztus tájban olyan fűszerpaprikát találni, ami felveszi a versenyt a legjobbakkal? Szerinted? Legyintett is a legtöbbje, akiknek a kérdést már június derekától szegeztem. Mikor máskor, mint a verseny hetében aztán befutott két igencsak ígéretes őrlemény, melyek minőségéhez kétség sem férhetett. A kettő közül az idő rövidsége miatt csak az egyik tesztelésére maradt idő, egyetlen főzés erejéig. Lutri, s bár a felhasznált halak finoman szólva sem voltak abban a kondícióban, hogy adott esetben egy top léhez asszisztáljanak, ennek ellenére az eredmény reményt keltőre sikerült, a fűszerpaprika nagyon jó benyomásokat tett rám.
Csóri tükör, törik összefele
Az idei két kudarccal végződött versenyt követően tehát, a realitás talaján maradva ismét jó esélyekkel indult a Sobri kupa. Valamivel 8 óra után érkeztünk meg a verseny helyszínére, a Ferenc-tápcsatorna partjára. Megkerestük az asztalunkat, amikor is egy horgász ismerősöm panaszkodásába futottunk bele, aki a főzésre kapott halak méretét bírálta. Némileg joggal, ugyanis a két tükörponty súlya inkább tendált a 2,5 kilóhoz, mint a 3-hoz. Siettem hát én is felvenni az enyéimet, amik 2,75 kg-ot nyomtak. Kicsit lightos, de még belefér az ideális tartományba.
A halak feldolgozása közben kellemes diskurzust folytattam egy dávodi versenytárssal, aki erre az alapanyagra, meg arra a módszerre esküszik. Igen. Mindenki bízik a sajátjában, nincs ez másképp velem sem. Idén az epehólyag a tavalyi blama fényében megkülönböztetett figyelmet kapott, nem is fakadt el, a sózást azonban neccesnek éreztem, adakozó kedvemben voltam, nem sajnáltam, talán nem lesz ebből baj.
A habos oldal
Két óra sóban állás következett, aztán "adj neki"! A főzés során csak a kamikaze darazsakra kellett figyelni az elején, ettől eltekintve minden úgy ment, ahogyan mennie kellett, óvtam a lét, vigyáztam a halpatkókra. A halászlé elkészültekor az asztaltársaságnak rögtön jeleztem, hogy utolsó ezzel biztos nem leszek, aztán az étel fogyasztása közben még tovább mentem : "Ez benne lesz a TOP 10-ben".
A minta
Idén is nüanszokon múlott, ezzel együtt a zsűri csak két mintát ítélt jobbnak a mezőnyből, ami teljesen korrekt eredmény. Most simogathatnám az egómat azzal, hogy bezzeg, ha a paprikát lett volna időm alaposabban letesztelni..., de igazság szerint ebben ma ennyi volt. El kell bizony fogadni, hogy a mezőny erős, és bárki telibe találhatja a tutit. Az én halászlevem kiválóra sikerült, de éreztük, hogy lehet ennél jobbat főzni. Ez ennyi. Gratulálok a győzteseknek, elismerésem ismét a szervezőknek, akik idén is kitettek magukért.
Fotó: Ádám Péter
Saját értékelés: 10/9