Halfőző versenyes tapasztalatok

LÉ-nyeg

LÉ-nyeg

A "kis" győzelem is győzelem

A homorúdi falunap halászléfőző versenye 2024.

2024. július 08. - Dádinkó

Július első szombatján a homorúdi falunap keretében halászléfőző versenyt rendeztek, mely bár (még) nem tartozik a legrangosabb megmérettetések sorába, mégis nagy kár lett volna kihagyni, hiszen a szervezők minden tőlük telhetőt megtettek a résztvevők megelégedése érdekében.

img_6009.JPG

Kezdeném rögtön azzal, hogy a jelképes, 3.500,- Ft-os nevezési díj mi mindent foglalt magába. 2 kg halat, melyet a halfőző berkekben jól ismert, Pekanov Mátyásnál lehetett beváltani, a főzéshez szükséges tűzifát, egy sörpad garnitúra használati jogát a verseny idejére, ezen kívül pedig 8 db, egyenként 500,- Ft értékű italkupont, melyet a helyi büfében lehetett beváltani. Véleményem szerint maga a helyszín is ideális volt, talán a lebonyolítás mehetett volna egy-két fokkal gördülékenyebben, de ez egy falunapi rendezvényen belefér.
A tűzgyújtás este 18:00 órára volt meghirdetve, ennek ismeretében mi nagyságrendileg egy órával korábban érkeztünk, természetesen a főzés előkészületeit már magunk mögött hagyva. Ezzel kapcsolatban itt jegyezném meg, hogy a Pekanov Mátyás által biztosított hal hozta a kiváló minőséget, mely már a feldolgozás során is jó benyomást tett rám. Bizony kellett volna az a bizonyos plusz, amit ezek a halak képviselnek a két héttel korábbi, hercegszántói versenyhez, de késő bánat.

img_6034.JPG

A szervezők által biztosított tűzifát nem vettem igénybe, aminek két egyszerű oka volt. Egyrészt praktikai, mivel gázzal jóval egyszerűbb és kényelmesebb főzni, pláne idegen környezetben, másrészt pedig a tűzifáról semmilyen információ nem állt rendelkezésre, így nem kockáztattam.
Negyed hét körül gyújtottam bogrács alá, igazodva a szomszédban főzőkhöz, kiemelve közülük Hunyák Ferenc létársat, a bajai halászlé egyik követét, aki szintén kiváló halfőző hírében áll. A főzés ideje alatt a gázpalack néha rakoncátlankodott, nem mindig tudtam vele a kívánt hőmennyiséget elérni, ettől eltekintve minden úgy ment, ahogyan kellett, csak némi sózással kellett finomítani a vége felé.

img_6010.jpg

A lé íze nyáriasra sikerült, viszont az összes hallé közül, amit eddig versenyeken főztem, talán ez ízlett a legjobban. Az általam mindenkor elvárt szintet ugyanakkor nem hozta, így nem voltam maradéktalanul elégedett, azonban a zsűritagoknak elég volt ahhoz, hogy a versenyen a legjobbnak ítéljék, így életemben először végre sikerült halfőző versenyt nyernem. Ezúton szeretném megköszönni Homorúd Önkormányzatának és minden közreműködőnek, segítőnek a lehetőséget, a családomnak pedig a támogatást és az élményt. Folytatjuk.

img_6014.JPG

 Saját értékelés: 10/8,5

A bejegyzés trackback címe:

https://le-nyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr6518442573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása